Kriolipoliza to nowoczesna, nieinwazyjna technologia
zaprojektowana, aby trwale i skutecznie redukować tkankę tłuszczową
w wybranych obszarach ciała.

Jak to działa?

kl1

Specjalnie zaprojektowana głowica zasysa delikatnym podciśnieniem fałdę skóry i schładza ją między płytkami półprzewodnikowych zamrażarek od -5 do -10 stopni C. Na początku zabiegu pacjenci mogą odczuwać uczucie chłodzenia. To uczucie znika w ciągu kilku minut dlatego nie wymagane są środki znieczulające. Podczas zabiegu można siedzieć lub leżeć w zależności od leczonego obszaru. Czas zamrażania dla jednego obszaru wynosi 60 minut. Podczas jednego spotkania można wykonać nawet trzy lub cztery fałdy skóry zależnie od wytrzymałości pacjenta i wielkości obszaru, który ma być leczony.

kl2
kl3

Czego należy się spodziewać?

Ponieważ procedura zamrażania jest nieinwazyjna nie wymagana jest rekonwalescencja po zabiegu. Pozwala to na powrót pacjenta do normalnej działalności w tym samym dniu. Zgodnie z procedurą zamrożone komórki tłuszczowe są stopniowo trwale eliminowane przez normalne procesy metaboliczne. Efektem jest stopniowe zmniejszenie i wygładzenie wybrzuszeń tłuszczu, co jest widoczne u większości pacjentów od dwóch do czterech miesięcy. Bezpośrednio po zabiegu występuje zaczerwienienie skóry, które może trwać od kilku minut do kilku godzin. Naturalnym następstwem zamrażania może być wystąpienie siniaków , które znikają po 2 do 4 dniach.

Czy wyniki są trwałe?

Zamrożone komórki tłuszczowe nie podlegają regeneracji i w 100% zostają wydalone z organizmu. Dla zapewnienia lepszych efektów zalecane jest zdrowe, racjonalne odżywianie oraz aktywność fizyczna, aby w miejsce „starych” komórek tłuszczowych nie powstawały nowe.

Badania kliniczne osób poddanych zabiegowi Kriolipolizy wykazały, że najbardziej optymalną temperaturą dla efektywnego rozpady komórek tłuszczowych w zależności od ilości zalegającego tłuszczu jest:

  1. dla osób lekko otyłych wymagających jedynie zabiegom „rzeźbiącym” od +5 do O stopni C.
  2. dla osób otyłych z widocznymi fałdami tłuszczu od O do -5 stopni C.
  3. dla osób bardzo otyłych z dużymi fałdami tłuszczu od -5 do -10 stopni C.